bassetcottage.blogg.se

Här samsas vardagliga krönikor med deckartips, budgettips och funderingar kring vad som egentligen är ett rikt liv. Välkommen!

De ledsnas jul

Publicerad 2017-12-26 20:04:00 i Introvert och HSP, Ms M funderar, Trivsel och trevnad,

Juldagarna har passerat för denna gång och vi är många som, mer eller mindre i hemlighet, drar en lättnadens suck över detta faktum. I ett par månaders tid nu så har vi fått stå ut med de kommersiella uttryck och avarter som signalerar julens ankomst.

Det har varit minst sagt stressande och inte så lite irriterande.

Så skönt att det är över.Det är inte julen i sig, som religiös högtid eller som en ljusets fest i vintermörkret, som jag vänder mig mot. Nej, inte alls. Det är just de kommersiella avarterna av den. Jag har också väldigt svårt för den bild av den perfekta julen som basuneras ut i rekam och sociala medier. Det är för de flesta en genomfalsk bild, som bara skapar känslor av otillräcklighet och utanförskap hos helt vanliga och normalt fungerande människor.

Så fullständigt i onödan.Tänk om människor kunde få fira, eller inte fira, julen precis så som de själva ville. Om det kunde betraktas som lika normalt att tillbringa julen ensam, med en bok, med en dator, med en TV, med en katt, med en hund, med en enstaka familjemedlem eller vän – som att fira en traditionell släkt- eller familjejul?

Många av oss har inte ens ett överflöd av släktingar, utan endast enstaka själar, som dessutom inte sällan är utspridda över ett stort geografiskt område.I en tid då vi alla kan vara huvudpersoner i vår egen dokusåpa, blir verkligheten vad vi väljer att visa upp. Kanske finns det på sociala medier även forum för sådana som inte är så julspeedade? Som inte aspirerar på att vara perfekta? Man kan ju alltid hoppas.

De ledsnas jul. Var kan vi läsa vi om den?

En helt konfliktfri jul? Jo, tjena, säger Ms M... Min erfarenhet är att det alltid är någon som betalar priset för en skenbar konfliktfrihet.I extremfallen föregås julen av rena inbördeskrig, där den som går segrande ur striden får regera över julaftonen.

För andra finns det inget att kriga om. Man är ensam. Frivilligt eller ofrivilligt.

Somliga menar att alla de som har någon att tillbringa sin jul med också borde öppna upp sitt hem och sitt firande för andra. Själv skulle jag, om jag vore ensam, verkligen inte vilja utsättas för den typen av välgörenhet.

Nej, jag har en mycket bättre idé. Sluta att ångestbelägga den ensamma eller på annat sätt avvikande julen! Så många ensamhushåll som vi har i det här landet, så vore det väl konstigt om inte många firade jul alldeles mol allena.En del människor föredrar faktiskt att fira sin julafton i lugn och ro och i sitt eget sällskap. Det är ett faktum som ofta glöms bort. Många har också sett sin familj decimeras av dödsfall, skilsmässa, konflikter och så vidare.

Sluta att gå på myten om den perfekta julen, som bara bidrar till att skuld- och skambelägga dem som inte kan – eller inte vill – leva upp till den bilden. Avdramatisera och avkommersialisera firandet. Låt oss i stället försöka hitta tillbaka till julens ursprungliga budskap och låt oss få ha en mångfald – ja, ett helt spektra av varianter på julfirandet, där alla sätt är precis lika lyckade och precis lika mycket värda.

Det får bli en av Elsas och mina önskningar inför det nya året och vi hoppas att ni som kikar in här har haft en fin jul, alldeles oavsett hur ni firat den.

Gott slut!

Önskar vi från Basset Cottage

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentarer

Postat av: Anonym

Publicerad 2017-12-27 17:22:02

Ja det kometsiella är ju nästan skrattretande ibland. Det bryr vi oss inte om, utan njuter av att vara tillsammans, äta gott, lyssna på julmusik... Spela ett spel... Läsa julklappsboken. Och gå en promenad med hundarna, tillsammans. Det där med palmolja har jag också fått anmärkning på, Eldorado smörgåsmargarin, ”det där skall du inte äta!”. Men det hembakade bröder var gott, helt kemikaliefritt! 😃 Ha ett gott slut, du och Elsa! / Lena

Postat av: bassetcottage

Publicerad 2017-12-29 09:47:54

Ja, det är så härligt att vara ledig och det behövs inga stora eller märkvärdiga saker för att jag ska vara nöjd. Här bakades det nyttiga pepparkaksmuffins igår samt havrescones och det blev till ett riktigt härligt Afternoon Tea för mig, dottern och inbjuden gäst. Livskvalitet!
Fortsätt att ha det bra tillsammans och ha en fin nyårsafton!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

bassetcottage

Ms M är en mystisk dam med hund och hus. Att hon gillar att skriva, läsa deckare, laga vegetariskt och leva enkelt är däremot ingen hemlighet.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela