bassetcottage.blogg.se

Här samsas vardagliga krönikor med deckartips, budgettips och funderingar kring vad som egentligen är ett rikt liv. Välkommen!

Detox

Publicerad 2016-01-30 13:57:00 i Laga vegetariskt,

Känner ett starkt behov av att rena min kropp i efterdyningarna av julens alltför stora konsumtion av allsköns onyttigheter. Fett, socker, godis och så vidare får mig just nu att må illa...

När jag var och handlade sist så slank allt möjligt gott och nyttigt ner i min korg: Som t ex två förpackningar med finskt surdegsbröd till extrapris. Dessa har, tillsammans med grovt knäckebröd, utgjort grunden för min mathållning hela denna vecka. Brödet har ätits tillsammans med sådant som avokado, ägg, hummus och groddar plus tomater, paprika, gurka - dvs grönsaker i alla färger. Att äta färgglatt är något som jag tror mycket på.Mörk choklad - ekologisk och fairtrade - ekologisk honung och ekologiskt osötat jordnötssmör får ersätta det onyttiga godiset. 90-procentig choklad måste det vara för min del. Den 70-procentiga uppfattas fortfarande av mina smaklökar som så pass god att jag kan äta stora mängder av den. Men den 90-procentiga tar jag som ren medicin...

Mandlar, hasselnötter, valnötter, cashewnötter och solrosfrön... Tänk så mycket nyttigt det finns att stoppa i munnen. Älskar nötter och frön!Som mellanmål eller dessert blir det ofta frysta ekologiska blåbär serverade med havremjölk och toppade med en näve hasselnötter eller sötmandlar. Nyttigt och gott.

Ett nät med blodapelsiner är ett måste. Det är den tiden nu och det är nästan så att jag känner hur kroppen piggnar till och hjärnan blir mer alert efter det att jag har konsumerat ett par stycken. Äpplen, förstås, minst ett om dagen - det är ett gammalt och beprövat hälsotips.

Pigg blir jag också av smoothies. Yoghurt, havreyoghurt eller kokosmjölk mixas med förslagsvis banan, spenat och blåbär. Mumselimums! Ett förträffligt sätt att börja dagen på.

Alkohol dricker jag ju inte särskilt ofta, men nu är den helt bannlyst. Istället blir det färskpressad juice och den dricker jag förstås ur ett fint glas.

Svart te lockar inte heller just nu. Jag, som normalt kan stjälpa i mig kopp efter kopp, verkar trots allt ha en gräns... Grönt och rött blir det istället mestadels.

Ja, ungefär så har det sett ut under veckan. Gör delvis ett litet uppehåll under helgen, men återgår sedan till ovanstående hälsokur i minst en vecka till.

Men, allvarligt talat, känner jag mig piggare? Ja, det tycker jag. Dessutom har jag som bonus minskat något kilo i vikt...

En annan vinst är förstås att man känner sig så präktig och duktig när man lägger upp sina varor på bandet vid kassan i mataffären. Inget att skämmas för. Inget onyttigt så långt ögat kan nå. Man står där i trygg förvissning om att det mesta tål att granskas...Inte blir det mycket disk att ta hand om heller och väldigt lite sopor att släpa iväg med till sopstationen.

Elsa är galen i surdegsbrödet, men rynkar i övrigt på nosen åt det mesta av det som just nu finns i vårt kylskåp och skafferi. Torrfoder och surdegsbröd - det får bli Elsas detox.

Ha en fin helg!

Hälsar Ms M och Elsa

 

 

 

Om

Min profilbild

bassetcottage

Ms M är en mystisk dam med hund och hus. Att hon gillar att skriva, läsa deckare, laga vegetariskt och leva enkelt är däremot ingen hemlighet.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela