Te och tilltugg

”Nu tar vi en kopp te, eller hur Elsa?”, brukar jag ropa över axeln. Elsa brukar förstås nicka ivrigt och instämmande och nämner jag så något om ”kaka”, så börjar hennes långa sammetsöron fladdra och flyga omkring något alldeles våldsamt.. Ingen tvekan om att hon vet vad det ordet betyder!På senare år har vi helhjärtat hakat på trenden med nyttig bakning, både när det gäller bröd och kakor, Elsa och jag. Vi försöker alltid och i alla sammanhang att undvika socker och vitt mjöl och oftast föredrar vi glutenfritt. Snabbt och enkelt vill vi förstås också att det ska vara.
Vår favorit just nu är en variant på banankaka, som är en förenkling och modifiering av ett recept som jag hittade på nätet. Jag gjorde den första gången efter det att en idrottsförening som övernattat i vår skola under en helg, lämnat efter sig en hel kartong med övermogna KRAV-bananer i en korridor. Någon resolut person placerade kartongen i vårt personalrum och gissa vem som passade på att förse sig?
Elsa och jag hoppas att fler ska prova på att skippa sockret och vetemjölet och vill därför gärna dela med oss av receptet. Vi har valt att baka kakan på havremjöl. Vi tycker att havremjölet har en mycket fyllig och god smak och det är dessutom det i särklass mest prisvärda bland de alternativa mjölsorterna.
Som alltid när man testar något alternativt, så ska man inte förvänta sig att det ser ut och smakar precis som det man är van vid. Man vinner på att inte jämföra, utan snarare försöka se den hälsosamma kakan just som en ny, spännande och nyttig bekantskap.Så här gör man:
Ms M´s nyttiga kaka
2 stora övermogna bananer
2 ägg
2 dl havremjöl
2 tsk bakpulver
7 msk kokosolja
3-4 msk kanel
3-4 msk kardemumma
Ett par nypor flingsalt eller annat salt
Glasyr:
Ekologiskt jordnötssmör
Kokosolja
Kokosflingor
Vispa upp äggen lätt. Mosa bananerna och blanda med äggen. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Smält kokosoljan och tillsätt tillsammans med kryddor och salt.
Lägg ett bakplåtspapper i en form. Häll i smeten och grädda i mitten av ugnen i 175 grader, ca 30 min. Vänd kakan med hjälp av en tallrik och dra av bakplåtspapperet.
Till glasyren blandas några matskedar jordnötssmör med lite kokosolja. Låt kakan svalna och bred på glasyr och strö över kokosflingor.Att smeten kryddas ordentligt är viktigt för att kakan ska få lite sting. Naturligtvis kan man experimentera med andra smaksättare i både smet och glasyr. Choklad, carob, kaffe... You name it. Endast fantasin sätter gränsen.
Till vårt te och vår kaka njuter vi också gärna en deckare. Denna gång blev det Jonas Moströms senaste spänningsroman. En lättsmält lättviktare – men ibland är det ju precis det man behöver.
Elsa och jag önskar en trevlig helg!