bassetcottage.blogg.se

Här samsas vardagliga krönikor med deckartips, budgettips och funderingar kring vad som egentligen är ett rikt liv. Välkommen!

I goda vänners lag

Publicerad 2016-07-25 16:09:00 i Elsa, Gamla ting, Laga vegetariskt, Ms M funderar,

Vi har välsignats med ett underbart högsommarväder här hos oss den senaste veckan. Med temperaturer som tillåtit uteätande och utesittande från tidig morgon till sen kväll. Att kunna starta dagen med en frukost i det gröna är den bästa start man kan få, enades Elsa och jag om, och att kunna avsluta den på samma sätt är förstås lika härligt det också.
Men även om vi tillbringat mycket tid utomhus, så har vi också fått en hel del gjort inomhus – ja, vi har till vår egen häpnad för några dagar förvandlats till riktiga städomaner, både Elsa och jag. Flyttat på möbler för att komma åt med dammtrasan i varje vinkel och vrå, torkat golvlister och tvättat fönster. Inget av detta tillhör normalt våra favoritsysselsättningar, men nu gick vi fram som maskiner. Tänk, hur det kan bli...
Utomhus har fönsterfoder och fönsterbleck på bottenvåningen fått en ordentlig rengöring och målats. Ja, i princip bättrats på, för dom är i ganska bra skick. Det ena gav sedan det andra och även dörrfodret vid entrén fick sig en omgång av vitaste vitt, liksom betongplattan – fast den blev istället ljust grå.
Men den allra största förändringen var utan tvekan förrådsväggen, med fönster och stupränna, som genomgick en total makeover. Det lilla förrådsfönstret har under många år varit i det närmaste dolt av en stor syrén, men tidigare i sommar gick jag lös på den ordentligt och fönstret blev därigenom exponerat... Det en gång vita fodret och fönsterblecket var nu sorgligt grågrönsvart, men efter lite skrubbande, skurande, sköljande och torkande, så var de redo för målning. En sådan skillnad det blev! Skurade även den den grönaktiga stuprännan och den med träpanel klädda väggen, som båda återfick sin forna glans i svart respektive falurött.
Otroligt! ”Varför i hela världen har jag inte gjort det här förut?” , frågade jag mig själv. Så jobbigt är det ju inte och även om resultatet inte blir perfekt, så blir det ju ändå så fantastiskt mycket bättre.
 
I helgen som gick hade jag goda vänner på middag i den magiska sommarkvällen. Tänk, att vädrets makter för en gångs skull hade godheten att visa upp sig från sin allra bästa sida – ja, jag hade verkligen turen med mig, för till och med Elsa uppförde sig över förväntan bra …
Så härligt att få duka ute på det nymålade gamla bordet på den nyrenoverade altanen och att få välkomna våra gäster i underbart, strålande sommarkvällsväder. Fast, det är klart, lite pirrigt var det allt också för Ms M, som inte ofta har middagsgäster nuförtiden. Men – lyckan stod mig fortsatt bi.

”Det här var mycket gott!”, konstaterades det kring bordet efter några inledande tuggor av lök- och tomatpajen, och den något ringrostiga värdinnan kunde därmed andas ut och slappna av en smula...

 
Så här såg menyn ut:

 

Tranbärsjuice med is och limeskiva

Mammas goda tomat- och lökpaj

Färgglad salladsmix med små plommontomater, paprikastrimlor och hyvlad gurka

Tzatziki

Blandade svarta och gröna oliver

Tapenade

Hummus

Finn Crisp

Old Speckled Hen

Ms M´s fruktsallad serverad med crème fraiche och kardemumma

Kaffe och te

 

Den iskalla tranbärsdrinken, serverad on the rocks och med dekorativ limeskiva i koboltblå glas ,blev en hit. Extra roligt var det att mina gäster, trots flitigt socialiserande, inte smakat denna dryck tidigare. 

Pajen avnjöts på rustika, bruna sjuttiotalstallrikar. Salladen blandades i mormors stora, vackra slipade kristallskål och egentillverkad hummus, oliver, tapenade och hemgjord tzatziki serverades ur rustika keramik- och glasskålar. Knaprigt Finn Crisp bjöds till de olika rörorna och genomgående dryck var kylskåpskall Old Speckled Hen – engelskt öl – i mammas kristallkupor, "Mona", från Orrefors.

Desserten blev en fräsch och "vacker" -- enligt gästerna -- fruktsallad gjord på melon, kiwi, persika och jordgubbar och upplagd i coupeglas från Iitala – inköpta av Ms M på 80-talet. Ekologisk crème fraiche smaksatt med kardemumma och en skål med valnötter serverades till och alltihop avslutades med respektive kaffe, te och kaffesurrogat...
Kvällen lämnar kvar härliga minnen -- och en spännande flaska innehållande ett rosévin som jag aldrig tidigare druckit. En present till värdinnan.

"Nästa gång är det vi som är gäster", konstaterade Elsa och jag belåtet, när våra gäster lämnat oss, och vi, glada och nöjda, kunde göra high five, efter en på alla sätt lycklig och lyckad kväll.

Sedan låg vi länge och pratade innan vi till slut somnade i – den numera rätt så mörka – sommarnatten.

Ha en fin vecka!

Önskar Elsa och Ms M

PS: Nu laddar Elsa och jag om för att välkomna en lunchgäst lite längre fram i denna vecka. Något som vi också ser mycket fram emot. Om det är något i menyn här ovan som ni undrar över, så är det bara att höra av sig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Postat av: Anonym

Publicerad 2016-07-27 22:48:27

Så god mat, och helt vegetarisk förstås. Porslinet och dukningen kan också vara väl så viktig för helheten. Vi äe bortresta just nu så jag kan inte skriva så mycket men Raedagbok kommer på bloggen när vi kommit hem. Ha en härlig avslutning på semestern! 😃/dixiesmatte

Postat av: bassetcottage

Publicerad 2016-08-01 09:52:09

Ja, det är alltid roligt att välja porslin som både vad gäller färg, form och finhetsgrad passar till den mat som serveras.

Ska bli kul att läsa om er resa1

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

bassetcottage

Ms M är en mystisk dam med hund och hus. Att hon gillar att skriva, läsa deckare, laga vegetariskt och leva enkelt är däremot ingen hemlighet.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela